4/9
< >

Kubus met flaporen

We rijden verder. De kwaliteit van de weg valt mee. Geen diepe gaten, maar het asfalt is wel buitengewoon grof. Wie hier een schuiver maakt, is binnen tien meter weggeraspt. Weinig bemoedigend zijn ook de talloze graf- of gedenkstenen van verkeersslachtoffers langs de weg. Tussen de graven door lijkt de berm op de vloedlijn van drukbevaren zeeroute. Overal liggen olievaten, lege flessen, touwen, kabels, wrakhout.

Bij de afslag naar Pechenga, ongeveer 100 km van Noorwegen, krijgen we de laatste grenscontrole. Een geüniformeerde kubus met flaporen bestudeert de paspoorten zo langdurig dat we beginnen te vermoeden dat hij niet kan lezen. Pechenga is een van de gesloten militaire plaatsen waarvoor Grenseland ons heeft gewaarschuwd. 'Als je daar afslaat, ben je voorlopig niet thuis.'

De grote overwinning

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Russen hier flink strijd geleverd met de Duitsers. Olga wijst ons op een potsierlijke stalen constructie met hamer en sikkel die daaraan herinnert. 'Hier herdenken we de grote overwinning op het fascisme', zegt ze. Voor Nikkel en Zapoliarni schaamde ze zich, maar nu is ze blij dat ze iets positiefs kan melden.

'Maar als dit overwinning is, hoe ziet een nederlaag er dan uit?' Pas nadat ik het eruit heb geflapt, besef ik hoe bot het klinkt. Olga bloost ervan en gaat in de verdediging. 'Langs de weg zie je het niet, maar eigenlijk is dit een heel mooi gebied', zegt ze. 'Er zijn veel ongerepte stukken met wilde dieren en zalmrivieren met helder schoon water. Echt waar.'

Opslagplaats voor kernafval

We rijden voorbij een paar roze gebouwtjes met nucleaire waarschuwingstekens. Ik weet dat het een van de vijftien opslagplaatsen voor het kernafval van de 185 werkende installaties is. Ik hou mijn mond maar.

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   > 


 

Kola

Het schiereiland Kola waarop Murmansk ligt telt 100.000 meren en 20.000 rivieren. Dat is meer dan 70 jaar communisme en de naweeën ervan kapot kunnen maken. Er zijn dus veel ongerepte delen waar de zalm je om de oren springt en rendieren vrolijk rondhuppelen.

Misdaad en prostitutie

Murmansk is ondanks de sterke verhalen die de ronde doen, geen onveilige stad. Overvallen op toeristen komen zelden voor, maar wie bezopen met geld of camera's loopt te zwaaien, loopt meer risico. Schijnt.
In mijnsteden zoals Nikkel zijn wel bendes actief, maar die houden zich vooral met handel en diefstal van dure grondstoffen bezig.

Prostitutie is in Rusland een wijdverbreid verschijnsel en komt ook in Murmansk voor. Zeker in de bars en nachtsclubs waar westerlingen komen. Maar ook wat prostitutie betreft is Murmansk niet het Sodom en Gomorra dat sommigen in de stad (willen) zien. Wie interesse heeft, kan waarschijnlijk beter in Amsterdam terecht.