Lenin

5/9
< >

Murmansk aan de Kola-baai

Na 250 km doemt een blauwe baai op met een soort krijtrotsen. Van dichtbij blijken het de grijswitte flats van 's werelds grootste stad binnen de poolcirkel te zijn. We hebben Murmansk bereikt.

De Bijlmer aan de Barentszzee

Tsaar Nicolaas II stichtte Romanov aan de Murman in 1915. Toen de Sovjets twee jaar later de macht grepen, herdoopten ze de nederzetting tot Murmansk. De stad is dus door communisten opgebouwd. En dat is te merken. Vrijwel heel Murmansk bestaat uit grauwe flats die op ruime afstand van elkaar zijn neergezet. Een soort Bijlmer aan de Barentszzee. Pracht en praal ontbreken. De wegen zijn breed en recht en een duidelijk centrum is er niet. Lenin en andere revolutionaire helden en symbolen vind je in vele beelden, schilderingen en straatnamen terug.

Natuurlijk heeft het Westen hier inmiddels wortel geschoten, maar erg zichtbaar is dat niet. Lada's en Volga's bepalen nog het straatbeeld en de middenstand weet zich goed te verstoppen. Een van de meest westerse plekken is het Ruslandia Poliarny Zori. In dit deels Noorse businesshotel vind je bedrijven, bars, een restaurant en een nachtclub. Het is ook het eindpunt van onze busreis.

Bloedverdunners

De receptioniste geeft ons een handvol voordeelbonnen en zelfs een hotelcreditcard. Naast de balie staat een werkende geldautomaat.
Onze hotelkamer is redelijk ruim en voldoet aan ruimschoots aan luxe westerse standaard. Het uitzicht helaas niet. Op nog geen twintig meter staat een hoge flat, waarin ik nauwelijks leven kan ontdekken.

Als we ons voorbereiden op een duik in het nachtleven, doet Jan een verontrustende ontdekking. De binnenkant van zijn linkerbeen is van lies tot enkel rood en opgezet. Thuis waren er nu wel wat alarmbelletjes afgegaan, maar hier gooien we het vooralsnog op de zelfredzaamheid. 'Laten we bloedverdunners gaan halen,' zeg ik.

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   > 


 

Visa

Om Rusland in te komen heb je een uitnodiging en een visum nodig. Afhankelijk van de haast die je hebt, kost een toeristenvisum bij het Russische Consulaat in Den Haag tussen de 60 (6-10 dagen wachten) en 110 euro (1 dag wachten).

Verschillende bedrijven kunnen een uitnodiging regelen, zoals Het VisumBuro ( www.visum.nl ): kosten 45,00 (2007).

Let erop dat al je verzekeringen geldig zijn in Rusland.

Geld en prijsniveau

De Russische roebel is ongeveer 3 eurocent waard (2007). Je kunt ze krijgen bij Noorse banken in Kirkenes. Het Ruslandia Poliarnie Zori en andere luxe hotels hebben een geldautomaat. Hier kun je ook met bijvoorbeeld Visa afrekenen.

Het prijsniveau is niet hoog. In luxe hotels kun je heel goed eten voor 20 euro. Daarbuiten zijn de prijzen nog lager. Wel altijd goed de obers in de gaten houden, want die zetten - typisch oosteuropees - meestal teveel op de rekening.
Opletten: bellen per GSM kan extreem duur zijn: tot 5 euro/m. Kijk bij je provider voor de tarieven.