flatgebouw

6/9
< >

Vuurwapens verboden

'Twee dubbele wodka's', zeg ik tegen de ober van de Barentsz-bar. Het etablissement is gevuld met zakenlieden, een paar Deense toeristen en vijf dames die smachtend onze blik proberen te vangen. Zij kennen ongetwijfeld een middeltje tegen opgezette ledematen.
'Als we daaraan beginnen, weet ik zeker dat ik morgen naar de dokter kan', zegt Jan verstandig. Maar alleen kijken naar de sierlijke Russinnen is al een verademing, zeker als je twee weken lang alleen maar kortgeknipte Noorse vrouwen met rubberlaarzen hebt gezien.

Na nog wat wodka's loopt Jan weer als een kievit, ik daarentegen als een eend. 'Lawe na de nachclub gaan. Blote meisjes, da's leuk foor het vehaal', beweer ik. Maar bij nachtclub Ledocol komen we er niet in. Een bord geeft aan dat dragers van drankflessen, vuurwapens of gymschoenen niet welkom zijn. We hebben geen van de drie, maar we dragen wel motorkleding. Dat vindt de portier zo mogelijk nog erger.

Verstopte kathedraal

De nachtrust heeft Jan's pijn nauwelijks doen zakken. Maar hij voelt zich fit genoeg om met gids Tanja een rondrit door de stad te maken. De studente bedrijfskunde brengt ons naar enkele mooi vervallen houten huizen, die hier al stonden voordat de communisten de stad in beton dompelden.
'Hout!' roept Jan. 'Zo hoort het hier. Door al die flats heb ik nog geen moment het gevoel gehad dat we echt noordelijk zitten.'

Ook de Russisch-orthodoxe kerk was oorspronkelijk van hout. Maar al in het Sovjettijdperk wilden de gelovigen een grotere, stenen kerk hebben. In het geheim bouwden ze een kathedraal, maar zoiets gaat toch uitlekken. Toen de overheid er in 1985 achter kwam, kregen kompels opdracht het gebouw op te blazen. Heldhaftige inwoners van Murmansk protesteerden fel en de sloop werd stopgezet. Het was een van de tekenen dat de dictatuur haar greep begon te verliezen. De grote kerk is inmiddels voltooid en heeft veel aanhang. Tanja hoort daar niet meer bij. Ze heeft zich aangesloten bij een protestante kerk die hier onlangs is neergestreken.

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   > 


 

Aanbevolen hotels

Op de Noordkaap en in Kirkenes zaten we Rica-hotels. In Murmansk in Ruslandia Poliarny Zori.

Het Rica Nordkapp Hotel is de eenvoudigste Rica die we kennen. Krappe, berghutachtige kamertjes met weinig voorzieningen, duidelijk bedoeld voor niet meer dan een nacht. De lounche boven de eetzaal (gratis koffie) met prachtig uitzicht, maakt veel goed. De twee Rica's in Honningsvåg zijn een stuk comfortabeler.

Ook Kirkenes telt twee Rica's. Wij sliepen in het Rica Arctic Hotel. Ruime kamers, grote badkamers, veel kanalen op de tv, vorstelijk ontbijt. Tussendoor geen gratis koffie.

Het Ruslandia Poliarny Zori in Murmansk is deels eigendom van touroperator Grenseland (dat naast het Rica Arctic Hotel in Kirkenes is gevestigd). Het is een luxe businesshotel met bars, een restaurant, souvenirshop , geldautomaat, zwembad, jacuzzi, sauna en een nachtclub. Je motor kun je hier onder toezicht van veel beveiligingspersoneel en camera's bij de hoofdingang stallen.
Dit hotel en andere in Murmansk kun je boeken via Expedia.