dichtbij de Rijnbron
Naar de bron van de Rijn

We kennen de Rijn als een brede, traagstromende rivier voor rijnaken, zieken en bejaarden. Maar in Zwitserland wordt het een beest. We volgen haar tot aan de bron.

Het doel van deze reis is een meertje in Alpen. Lai da Tuma. Drie woordjes uit een taal die bijna niemand meer spreekt. En ze klinken al net zo exotisch als Shangri La – de naam van een paradijselijke plek in Tibet. Ook Lai da Tuma moet iets bijzonders zijn. Maar vooralsnog sta ik op het strand van Hoek van Holland en kijk ik uit op bulkcarriers, opslagtanks en containerschepen, met op de achtergrond de pittoreske olieraffinaderijen van Rozenburg.

De reden hiervoor is dat er bij het hooggelegen en verstopte Lai da Tuma een kleine plaquette precies naar de plek verwijst waar ik nu sta: de Rijnmond bij Hoek van Holland. Dit is namelijk het absolute einde van de grootste en belangrijkste rivier van West-Europa – beter bekend als: Rijn. En Lai da Tuma dan? Dat is niet minder dan het absolute begin.

Elke liter water die hier de zee in stroomt, zal toch minstens een paar druppels uit het Zwitserse meertje bevatten. Nog mooier is dat hier een in feite een route ligt die je naar het hart van een schitterend deel van de Alpen zal brengen. Simpelweg het water zoveel mogelijk volgen, dan kom je er vanzelf...