Helemaal rechts: de Monte Viso

Col de la Bonette | Buitencategorie

De Col de la Bonette is opgenomen in de Tour van 2008. En de coordinaten van het hoogste punt staan op de tank van de nieuwe Transalp. Eindelijk erkenning voor de hoogste pas van de Alpen.

De toppen van de zuidelijke Franse Alpen liggen duidelijk lager dan die in het noorden en oosten. En toch bevindt zich juist hier de allerhoogste pas: de Col de la Bonette met een hoogte van 2802 m.

Een prestatie van formaat. Temeer omdat de Bonette de enige col is die in de loop der tijd hoger werd. Een kleine halve eeuw geleden reikte de Bonette namelijk slechts tot 2715 m.

Maar in 1961 werd er een verlenging van twee kilometer aan toegevoegd. En die lus - die officieel de Cime de la Bonette heet - tilt de weg 87 m verder omhoog. Ruim genoeg om alle andere voorbij te streven.

Buitenspel

Volgens de anti-Bonette lobby is hier duidelijk sprake van een buitenspeldoelpunt. Zelf ben ik hierover milder gaan denken. De truc doet me eerder denken aan de penalty van Cruyff en Olsen - het een-tweetje tegen Helmond Sport. Briljant en nergens stond geschreven dat het niet mocht. De lus van de Bonette is bovendien een echte doorgaande weg, die ook nog de optie geeft om hem over te slaan. Welke col biedt nu zo'n extra service? Nou dan.