col de tende

De waanzinnige Col de Tende

Een aantal van de wonderlijkste en meest uitdagende Alpenwegen vind je in de Zuid-Franse uithoek rond Tende. Maar ze zijn allemaal onverhard. En soms broekschijtend eng...

De voortekenen dat ik als een soort Alice in Wonderland in een bijzondere wereld terecht ga komen zijn vrij duidelijk. In het Italiaanse Limone wordt mijn tank gevuld door een soort kliniclown-mevrouw die rare sprongetjes maakt en met een diepe buiging afscheid neemt. Een paar kilometer daarna rijd ik een konijnenhol in van drie kilometer lang. De tunnel van Tende uit 1882 - de oudste van de Alpen – is zo smal dat automobilisten er pas in kunnen als hun tegenliggers eruit zijn.
Na de tunnel priemt een asfaltserpentine zich in het nauwe Roya-dal, dat de ene eeuw bij Italië hoorde en de andere bij Frankrijk. Een kwartier later bereik ik Tende, dat als een Tibetaans dorp tegen de bergen is gebouwd.

Grote reputatie

Er is veel volk op de been op de vroege vrijdagavond, want een circus geeft een voorstelling. Maar de vele motorrijders die ik hier zie, komen hier voor een veel grotere attractie dan dansende olifanten: de onverharde wegen rondom de vallei. Voor de Col de Tende bijvoorbeeld - de gekste pas van de hele Alpen. En voor routes als de Baisse d'Ourne, Baisse Peyrefique en de roemruchte Ligurische grenskamroute.