Kunstmatig en sensationeel

Niet al het water verdwijnt in de tunnels van de energiecentrale, want anders zou een andere inkomstenbron droog komen te staan: de toeristische topattractie Vøringsfossen. Dit is waterval die vanuit de Sysenvatnvallei in het Måbö dal dendert. Het zijn niet alleen de hoogte (183 m) en de kracht van het water die indruk maken, maar vooral de dramatische steile kloof die de hoogvlakte hier in tweeën splijt.

Het mooiste uitzicht op de kloof heb je vanaf het al bijna net zo beroemde Fossli-hotel, een klein stukje van de RV7. Een Duitse toerist die zijn vrouw hier tegen de achtergrond van de waterval fotografeert, verzucht: 'Wat een natuurgeweld!'

Ook de wilde waterval is slechts een imitatie van natuurgeweld

Maar ook de wilde waterval is slechts een imitatie van natuurgeweld. Vøringsfossen staat onder volledige controle van Sima. De centrale draait de kraan tussen 1 juni en 15 september ver genoeg open om de beroemdste waterval van Noorwegen uiterst wild te laten lijken. Buiten het seizoen zet Sima de Vøringsfossen gewoon uit.

Al even kunstmatig én sensationeel is de route die de RV7 naar beneden neemt. Wat te denken van een tunnel die zich als een kurkentrekker door de rotsen boort? Ook deze tunnel dankt zijn bestaan aan de waterkrachtcentrale. Die bracht sinds 1980 zoveel geld in het laatje dat de gemeente Eidfjord zich dit hoogstandje kon permitteren. De oude smalle voorganger werd in 1986 bij de opening van de nieuwe gesloten. De oude weg is nu alleen met de Trolltoget - een als trein verklede auto - te berijden.

Als ik een paar steile tunnels verder in het plaatsje Øvre Eidfjord terecht kom, ligt direct naast de RV7 nog een bewijs van de waterkrachtwelvaart: het Hardangervidda Natursenter. Hier kun je alles over de natuur en ontstaansgeschiedenis van de hoogvlakte te weten komen. Alleen al de hypnotiserende film met projectie op vijf schermen maakt dit hightech museum de moeite waard.

Headlines
Shorline Highway

op het motorblog