De meest afgelegen boerderij van Noorwegen

Voor de aanleg van de kleppenkamer en de pressietunnels heeft Sima een weg van 5 km aangelegd naar 'de meest afgelegen boerderij van Noorwegen'. Het blijkt een smal weggetje met een nog smallere tunnel te zijn. Zo smal dat het verkeer beneden alleen elk heel uur de tocht van naar boven mag maken. Maar op de motor hoef je daar niets van aan te trekken. In de tunnel kun je zelfs een bus passeren. Dat geeft aan hoe groot de watertunnels zijn, want die zijn van hetzelfde type.

De kleppenkamer is niet toegankelijk, maar de Kjeåsen-boerderij wel. Het is een ritje van tien minuten. Voordat de weg er was, moesten de bewoners anderhalf uur klauteren om er te komen. Daarvoor werden ze beloond met een uitzicht dat vergelijkbaar was met dat van de wereldberoemde Geirangerfjord.

'Maar wie ging er met de business vandoor? Ik bedoel maar!'

De reputatie van 'meest afgelegen boerderij van Noorwegen' dankt Kjeåsen aan een Zweedse journalist die hier in de jaren vijftig enkele vakanties doorbracht en daarover een boek schreef. De mensen van Kjeåsen. Een bejaarde dochter van de oorspronkelijke familie woont er nog steeds en leeft van haar schapen en toeristen.
Pal naast de beroemde boerderij staat nóg een huis. Hier wonen Alvhild Gustafson en haar zus. In reisgidsen worden zij zelden genoemd en dat zit Alvhild behoorlijk dwars. Het is dus hommeles op de berg.

'Die journalist was bij ónze familie op bezoek. Zijn boek ging over ónze voorouders. Maar wie ging er met de business vandoor?' De oud onderwijzeres kijkt veelbetekenend naar het huis van de buurvrouw. 'Ik bedoel maar.' Alvhild en haar zus zijn nu ook in zaken gegaan. Net als de buurvrouw verkoopt ze ansichtkaarten, koffie en 'waffels'. Je wisselgeld kun je kwijt in een potje 'voor het behoud van Kjeåsen'. De buurvrouw heeft ook zo'n potje, want op de eenzame berg wordt niet samengewerkt.

Hoe kom je er?
superschuit

De kortste en voordeligste weg om op de Hardangervidda te komen, is met de Color Line Superspeed van Hirtshals (DK) naar Kristiansand.

Je kunt ook naar Larvik gaan. Dat is iets meer varen en minder rijden.

Bent u echter van mening dat Denemarken een saai kloteland is, dan raden we de boot van Kiel (D) naar Oslo aan.

Ga naar Color Line voor informatie en boekingen.