IJsselmeerballade | De Hollandsche klassieker

Vraag: wat is nou saaier en gewoner dan een rondje om het IJsselmeer? Antwoord: bijna alles! Het IJsselmeer is veruit de mooiste ex-zee die bestaat. Het heeft een grootse geschiedenis, dorpjes die alle buitenlandse monden doen openvallen en een niet te evenaren gezelligheid. Als er één reden is om een keer schaamteloos chauvinistisch te zijn, dan heet die wel 'het IJsselmeer', verdorie nog an toe!

Zo moet je het doen: lekker vroeg, om een uur of half acht, kachel je door de ochtendspits van de Amsterdamse ring. Kijk naar de neuspeuterende Golf-rijders om je heen, zie ze dringen en duwen. Hoor de herrie, ruik de diesel. En dan, na de Zeeburgertunnel, verlaat je de ring. Je slaat drie keer linksaf en een paar seconden later knalt de eerste strontvlieg tegen je vizier. Yes! Je bent in de provincie! En daar kom je vandaag niet meer uit. Heerlijk.

Oké, Durgerdam, het eerste dorpje boven het IJ, hoort eigenlijk bij Amsterdam. Maar het is zo kalm, zo niet van deze tijd en zo van hout, dat het niets met de hoofdstad te maken lijkt te hebben. Natuurschrijver Jac. P. Thijsse vond het dijkdorpje even schilderachtig als Volendam. 'Maar de bevolking legt zich niet toe op het dragen van een opzichtig costuum. Zoo komt het dan dat je hier zelden een Amerikaan of een Amsterdammer te zien krijgt.' Negentig jaar later gaat dit eigenlijk nog steeds op. Durgerdam is een pareltje, maar zelfs in Amsterdam weten ze dat nauwelijks. Niet doorvertellen dus, zo blijft het lekker rustig.