Reisverhalen en Routes

 • Nederland (4) - Bergtocht - IJsselmeer - Duitse grens - Kustroute
 • Denemarken (1) - Vikingtocht
 • Duitsland (1) - Neanderthal
 • Engeland (1) - Cornwall
 • Europa (1) - De 10 mooiste motorbestemmingen
 • Frankrijk (8) - Col de Tende - Col d'Agnel - Elzas - Bretonse kapen - A75 Supersnelweg - Voordelig onderdak - Bevrijdingsroute - Provence
 • Ierland (1) - Drie zuidwestelijke schiereilanden
 • Mexico (1) - Baja California
 • Noorwegen (5) - Vuurtorens - Onverharde wegen - Hardangervidda - Lofoten - Top 10 mooiste wegen
 • Oostenrijk (2) - Kaunertaler Gletscherstrasse - Otztaler Gletscherstrasse
 • Rusland (1) - Murmansk
 • Spanje (4) - Binnenland - Gibraltar - Pyreneeën - Santiago de Compostela
 • Verenigde Staten (1) - Lewis & Clark Trail
 • Zweden (3) - Meren en scherenkust - Paradijsje in de bossen - Bouwgrond gekocht
eyserweg limburg Over de Nederlandse bergen
Nederland zo plat als een plank? Na deze toertocht van de Amerongse Berg (6500 cm) naar Zuid Limburg via de Torenberg, Posbank, Hettenberg en Zevenheuvelen weet je wel beter. (lees verder)
Westfriese OmringdijkVoorjaarsklassieker: Rondje IJsselmeer
Speciaal voor de liefhebbers van scheepskamelen, BZN, Mien uit Urk en racen op de Afsluitdijk: onze eigen Hollandsch-Friesche voorjaarsklassieker: het rondje om het IJsselmeer. (lees verder)
motorfiets en maisNederland op de grens
Waar dat vriendelijke Nederland van vroeger gebleven is gebleven? Wij hebben het gevonden. Het ligt helemaal tegen de Duitse grens gedrukt en er lopen acht ANWB-routes doorheen. (lees verder)
Kawasaki w650Toeren langs de patatkust
Vierhonderd kilometer lang genieten van asfalt en goudgele frieten. Een toertocht langs de Nederlandse kust van Zeeuws-Vlaanderen tot Texel. En langs een stuk of vijftig patatkramen.(lees verder)
In het spoor van de Deense Vikingen
Vikingen kwamen meestal binnen zonder kloppen. Maar Denemarken is maar wat trots op zijn woestelingen. Daarom heeft het land een aantal mooie en moderne vikingmusea, vooral in Jutland. Wij maakten er een route bij. (lees verder)
motorrijder zonder Kawasaki Terug naar het Neanderthal
Volgens de geleerden stierf de Neanderthaler 28.000 jaar geleden uit. Motorrijders weten wel beter. De prehistorische bruut heeft zich verstopt in ons onderbewustzijn. Daarom willen we terug naar de plaats waar het allemaal begon: het Neanderthal! (lees verder)
Honda Transalp bij Lamorna CoveStormjagen in winters Cornwall
Aan de kust van het Engelse Cornwall kan het 's winters enorm spoken. Toch is het er zelden echt koud. Dat maakt Cornwall tot een bestemming voor motorrijders die willen genieten van natuurgeweld en rustige wegen. (lees verder)
Noor de oorsprong De waanzinnige Col de Tende
De meest bijzondere Alpencol - met krankzinnig veel bochten - is de deels onverharde Col de Tende. En wat er omheen ligt is nog gekker en onverharder. (lees verder)
Elzas in de winter Winterrit: Stampen door zuurkoolland
Drie dagen zuurkool eten in de winterse Elzas en rijden over de Route des Vins, de besneeuwde Route des Crêtes en restanten van de Route de Choucroute.(lees verder)
Eindelijk een mooie snelweg
Snelwegen saai? Dan ken je de nieuwe A75 nog niet. De hoogste snelweg van Frankrijk met de hoogste brug ter wereld is dik 300 km genieten van bochten en uitzichten.(lees verder)
oude motorfietsOp een oude fiets... door de Provence
Op een klassieke Britbike moet je het leren. Raggen op oude BSA's en Nortons van de Mont Ventoux tot de Gorges du Verdon (lees verder)
Harley Davidson Road KingDe weg naar de vrijheid
Niemand veroorzaakte zoveel paniek bij de Duitsers als generaal George S. Patton en zijn Derde Leger. Op een HD Road King Classic volgen we zijn spoor van Normandië naar de Ardennen. (lees verder)
hotel voor motorrijdersVoordelig onder de Franse pannen
Voor de Frankrijk-gangers: alle voordelige alternatieven voor kamperen. Van budgetbunker tot boerenschuur. Service-artikel met nuttige informatie waar men wat aan heeft. En toch leesbaar. (lees verder)
Suzuki V-strom Kapen op de kust
Hartje winter naar drie duivelse kapen in Bretagne, waar de zee kolkt en de wind tiert: Cap Fréhel, Pointe de Penhir en Pointe du Raz. (lees verder)
Col Agnel Col d'Agnel: vergeten reus
De Col d'Agnel is een van de minder bekende grensovergangen tussen Frankrijk en Italië. Maar verdorie zeg, wat is ie hoog ( 2744 m) en prachtig. (lees verder)
Winter in Ierland
Het zuidwesten van Ierland oogt in de winter extra ruig en je bent er de enige toerist. Helemaal onterecht, want zelfs hartje winter is het er mild.(lees verder)
baja california Zingen in de woestijn
Baja California: door het wilde westen van Mexico met Bennie Jolink. Reis langs cactussen, autowrakken, dodenkruisen, witte stranden, walvissen en cantina's. (lees verder)
foto zonder honda, bmw of suzukiDe 10 mooiste van Noorwegen
Noorse wegen horen tot de mooiste ter wereld. Maar wat zijn de allermooiste? Samen met de Noorse Rijkswaterstaat maakten we een Top 10. (lees verder)
foto zonder honda, bmw of suzukiNoorderlichten
Ze liggen op locaties waar vijfsterrenhotels niet aan kunnen tippen en je kunt er nog overnachten ook. Noorse vuurtorens. (lees verder)
hedmark De zachte kant van Noorwegen
Rondrit over onverharde wegen door de ongerepte wildernis van Oost Noorwegen. Langs Rondane, Dovrefjell en het Femundmeer. (lees verder)
Suzuki V-strom DL 1000 Paradijs in de poolzon
Op de dag dat de Schepper de Lofoten maakte, moet Hij er echt zin in hebben gehad. Hij pakte de mooiste bergen, dorpjes en stranden van Noorwegen en strooide ze uit voor de weergaloze kust van het Nordland. (lees verder)
Hardangervidda Hardangervidda: de grootse illusie
Niet alleen de natuur, maar ook een waterkracht-centrale heeft het voor het zeggen op de woeste Hardangervidda. En dat heeft een aantal bijzonder imposante wegen en bouwwerken opgeleverd. Een tocht door een wildernis die geen wildernis is. (lees verder) (also in English.)
kaunertal Via 29 haarspeldbochten naar de top
De Kaunertaler Gletscherstrasse (2750 m) eindigt op grote hoogte en geeft zich pas na 29 uitdagende haarspeldbochten gewonnen. (lees verder)
Otztal Het hoogste punt van de Alpen
Hoger dan de Ötztaler Gletscherstrasse (2829 m) kun je over asfalt niet komen in de Alpen. Een makkelijke rit naar een schitterende top. (lees verder)
Suzuki V-strom Door de hel in Murmansk
Het Noord-Russische Murmansk zou een zwavelpoel vol hoeren, criminelen en alcoholisten zijn. Met dit imago kan de werkelijkheid nooit tegenvallen, dachten we. Maar al snel loopt de reis volledig uit de hand. (lees verder)
Oh, Spanish caravan take me away. Take me to Portugal, take me to Spain, Andalusia with fields full of grain. I want to see you again and again. Extremadura! Dwars door de hitte
De weg naar Gibraltar door het Spaanse binnenland is in de zomer even mooi als meedogenloos. Het verslag van een eenzame cowboy wiens darmen sneller zijn dan zijn motor.(lees verder)
motormakake Gibraltar: De zinderende Zuidkaap
Omstreden, merkwaardig, belangrijk, paradijselijk en tegenhanger van de Noordkaap. Gibraltar, de Britse steenpuist aan de onderkant van Spanje, is het allemaal. (lees verder)
motorfiets monnikSantiago: Een fijn stukje lijden
Betekenisvol blazen langs de prachtkust van Noordwest Spanje naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Een zoektocht naar Licht en Inzicht, dat maar niet wil komen. (lees verder)
motorrijders De Koninklijke Pyreneeën
Voor motorrijders is de zuidkant van de Pyreneeën zonder meer de koninklijke. Waar de Franse kant met zijn smalle oude wegen voor motorrijders nogal beklemmend is, ga je over de Spaanse superwegen 1000 km lang uit je dak. (lees verder)
montana De legendarische Lewis & Clark Trail in twee minuten
Een van de mooiste routes door de VS gaat door de noordelijke staten Montana, Idaho en Washington. Onze slideshow vertelt het verhaal in twee minuten.(lees verder)
Huisje zonder BMW 1200 GSHet Kleine Huis aan het meer
Wat moet je in godsnaam doen tijdens je vakantie zonder motor, rock 'n roll en paaldansclubs? We zochten het uit bij een doorsnee Nederlands gezin in Zweden en keerden onthutst terug. Een huiveringwekkend verslag. (lees verder)
Langs Zweedse meren en scheren
De rust en ruimte van Zweden ervaar je het sterkst aan het water. Daarom een lekkere tocht langs grootste meren en prachtige scherenkust van West-Zweden. (lees verder)
stukje zweden Ongezien gekocht: een stukje Zweden
Via internet kocht ik voor een prikkie 10.000 m2 Zweedse bouwgrond langs een onverharde weg. Op een KTM 990 Adventure ga ik het bekijken. (lees verder)