Op de dag dat de Schepper de Lofoten maakte, moet Hij er echt zin in hebben gehad. Hij pakte de mooiste bergen, dorpjes en stranden van Noorwegen en Hij strooide ze uit voor de weergaloze kust van het Nordland. Ja, de Lofoten zijn paradijselijk. Zolang je tenminste niets doet dat je moeder heeft verboden.

Vanaf de boot naar Moskenes lijkt het alsof de hemel is neergedaald op de Lofoten. Boven de zee hangt nauwelijks bewolking, maar de eilandengroep is gehuld in een dikke mistdeken. Slechts enkele scherpe bergpieken boven het wolkendek verraden dat we land naderen.

Vlak voor de haven varen we onder de wolken door en zien we het vissersdorpje onderaan de grimmig groene bergen liggen. Kleurige vissersbootjes weerspiegelen in het water, meeuwen hebben zich genesteld op de kozijnen van de vissersschuurtjes, kabeljauw hangt te drogen in rekken.

De huizen staan hier dicht tegen elkaar geschurkt, de supermarkt lijkt niet meer dan een soort huiskamer en rijksweg E10 is verschrompeld tot een smal weggetje met een snelheidslimiet van 30 km/h. Het is alsof we de geheime ingang naar een andere wereld hebben gevonden.

1/8 >