Eindelijk een Mooie Snelweg

Op weg naar het zuiden doen motorrijders alles om de snelweg te mijden. Maar er ligt een heel goede reden om dat niet te doen: de fabelachtige A75 die over het Centraal Massief naar de Franse Zuidkust loopt. De vrijwel voltooide en hoogste snelweg van Europa heeft niet alleen de hoogste brug ter wereld, maar wellicht ook de mooiste bochten en uitzichten. En je hoeft er niet eens tol voor te betalen - op de brug na. Alle reden om de 'Méridienne' te rijden. Maar wij geven je ook nog 16 goede redenen om er even vanaf te gaan.

Het Centraal Massief, dat grotendeels in de Auvergne ligt, wordt wel eens het best bewaarde geheim van Frankrijk genoemd. Door de hoge ligging van het vulkaanmassief en het harde klimaat is het altijd een geïsoleerd en arm gebied geweest. Daarom tref je hier het meest Franse deel van Frankrijk, met nog heel veel rust en ruimte, authentieke dorpjes en talloze keuterboertjes aan wie de schaalvergroting voorbij ging.

Voor de toerist die het pure Frankrijk wil beleven, is de Auvergne een traktatie. Maar voor de bewoners zijn de moeilijke omstandigheden minder aantrekkelijk. Massaal trekken ze weg, vooral naar Parijs, waar nu al zo'n 600.000 Auvergniens leven. Dat kan zo niet langer, vond de Franse overheid. Daarom is in de jaren negentig besloten om het Centraal Massief definitief uit zijn isolement te halen. Twee grote snelwegen moeten daarvoor zorgen. De A89, die in 2007 zal zijn voltooid, en de A75, die er nu al ligt. Helemaal klaar is de A75 nog niet, maar met de opening van het Viaduct van Millau in 2005 werd de langverwachte verbinding met het zuiden een feit. Alleen aan het laatste stukje naar de Middellandse Zee bij Beziers, wordt nog gewerkt.

1/10 >