North Cape

1. Noordkaap | Noorwegen

Wie zijn doel heeft bereikt, is doelloos. Mogelijk zelfs een beetje gedeprimeerd. Misschien is dat de reden waarom veel reizigers klagen over de Noordkaap. Ze vinden hem druk, duur en kaal. Een anticlimax.

Een beetje gelijk hebben ze wel. Tegen middernacht kan het stampvol zijn op het Noordkaapplateau. Vooral door de plotselinge komst van tientallen bussen met Amerikaanse, Japanse en Duitse zestigplussers, waar enige reisprestatie bestond uit het aanschuiven bij het buffet van hun cruiseschip.

En duur, tja, wat dacht je? Maar je mag blij zijn dat je hier aan de rand van de wereld sowieso nog iets kunt kopen.

Kaal is het Noordkaap-eiland (Magerøya) inderdaad ook, er groeit alleen maar een beetje mos. Ik wil het allemaal bekennen. Ik wil ook nog wel toegeven dat ik nog nooit zo beroerd heb gegeten als in het restaurant van Kamøyvær.

Maar dan houdt mijn begrip voor de klagers op. De Noordkaap is geen domper, maar de absolute climax. Het eiland is woester en desolater dan alle landschappen die je onderweg bent tegengekomen. De plaatsjes - eerder nederzettingen - zijn nog basaler dan elders in Noorwegen. Winkels doen hier nauwelijks nog aan etalages en reclame. Al het moderne heb je ver achter je gelaten. Hier houdt de gewone wereld echt op en begint de sprankelende poolwereld. Een magische plek, waar alles bijzonder is. Een verplicht nummer voor elke toerrijder.

Vier keer ben ik er nu geweest. Per fiets, auto, boot en motor. Bij elk vertrek voelde ik heimwee. Of Fernweh, zoals de Duitsers zeggen. Eindeloos.

intro  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1