Runde

10. Runde | Noorwegen

‘Wilt u ons paspoort zien?’ vragen we bij het inchecken aan campingbaas Knut Asle Goksøyr. 
‘Nee, hier heeft u geen paspoort meer nodig’, zegt hij joviaal. ‘Dit is het einde van de beschaving.’ 
‘Oh, dan hoeven we zeker ook niet te betalen?’ 
Ja, nee, dat toch maar wel.

Maar hij heeft gelijk. Runde, een eilandje aan de Noorse westkust, is dan wel geen Noordkaap of Kaap Hoorn, maar de plek voelt aan en oogt als het einde van de wereld. Een hoge boomloze vogelrots aan de rand van een kille oceaan. Aan de luwe oostkant van de rots wonen 160 ex-zeerovers. Aan de ruige westkant nestelen tienduizenden vogels, vooral papegaaiduikers.

Om op Runde te komen, moet je over hoogvlaktes, bergen en door fjorden. En tot slot hop je over een aantal lange smalle bruggen van eiland naar eiland waarvan Runde de laatste is. Als je vanuit Bergen komt, zie je het moderne leven snel wegebben. De winkels worden soberder, auto’s ouder, kleding suffer, vrouwen lelijker en wegen smaller. Wat toeneemt zijn meeuwengekrijs, vislucht en een soort zwaarmoedigheid, die hoort bij plaatsen die er niet toe doet. Het Noordkaapeiland ligt er 2000 km vandaan, maar Runde is nauwelijks minder desolaat.

Het eilandje telt twee campings, twee winkeltjes, twee rondvaartservices en een restaurantje (kantine). Alles is in handen van twee ondernemers: zeerob Jarle Vadset en de genoemde Knut Alse Goksøyr. Beide mannen kunnen elkaar niet luchten of zien, wat vrij lastig is als je elkaar tien keer per dag tegenkomt.

intro  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1