westkaap

9. Dunmore Head | Ierland

Dunmore Head is de westelijkste punt van het Ierse vasteland. En daarom zou je het ook het westelijkste plekje van Europa kunnen noemen, dat over de weg nog redelijk makkelijk is te bereiken. Al valt daar natuurlijk wel wat op af te dingen. Maar we zijn geen afdingers, maar kaaprijders. Dus noemen het gewoon de Westkaap van Europa. Hemelsbreed even ver van Canada als van Moskou.

Dunmore Head ligt op het schiereiland Dingle in het zuidwesten van de Ierse republiek. Op Dingle vind je de hoogste berg (952 m) en de hoogste bergpas (452 m) van Ierland, wat al iets zegt over de ruige schoonheid van dit gebied.

Om bij Dunmore Head te komen, maak je eerst een tamme rit langs de zuidkust van Dingle. Vlak voor de bocht naar de westkust gaat de weg echter plotseling langs een steile afgrond omhoog. En dan ontvouwt zich een grandioos uitzicht op Dunmore Head en onbewoonde rotseilanden. De Ieren vonden het panorama dramatisch genoeg om tussen de rotsen een beeld van Jezus aan het kruis neer te zetten. Filmregisseurs Sir David Lean en Ron Howard maakten hier opnamen voor Ryan's Daughter en Far and Away.

Een kilometertje verder bereik je Dunmore Head zelf, een rotsachtige uitloper van een kilometer lang. Je kunt er een klein stukje oprijden. Daarna buigt het weggetjes af naar een heel steil klinkerpaadje dat op een strandje uitkomt.

Even nadat we hier het strand waren opgereden, werd definitief bewezen dat we een mijlpaal hadden bereikt. Toen verscheen namelijk een groepje Duitse toeristen. Dit is altijd zo bij geografische uitersten. Waarom weten we niet. Maar je kunt er rustig een vuistregel van maken: als er binnen een uur geen Duitser naast je staat, heb je geen echte mijlpaal bereikt.

intro  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1