2  De Kuststreekweg | Nordland

kustweg

Nordland is de provincie waar het Hoge Noorden van Noorwegen begint, want hier ligt de poolcirkel. Twee routes doorkruizen de 66ste breedtegraad: de E6 en de RV17. Zelfs de E6 - de grote doorgangsweg van Noorwegen - is hier prachtig. Maar de RV17, de Kystrikvegen (kustweg), gaat nog een stapje verder. De Noorse Rijkswaterstaat promoveerde hem tenslotte tot Nationaal Toeristische Route (NTR).

De RV17 begint in Steinkjer en eindigt 650 km verderop bij Bodø. Daar ben je wel even zoet mee, want pontjes onderbreken de route zes keer. Dat alleen al kost je 3,5 uur. En ruim 300 Noorse kroon.

Het eerste deel van de weg is nog niet tot NTR verklaard. Dat gebeurt over een paar jaar. Daarom pakken mijn maat Jan en ik het tweede deel, dat ten westen van Mo i Rana begint.

De bergtoppen rijzen hier tot boven de kilometer, maar de weg volgt grotendeels de kustlijn op de begane grond. Langs het water heb je uitzicht over honderden eilandjes en bergen aan de overkant. Geslepen door gletsjers en omhoog geperst door tektonische krachten, lijken de bergen soms op aanrollende golven. Als de zon schijnt, lichten ze blauw op. Een droomlandschap.

Tropisch en arctisch

kusstreekweg

Orka's en walvissen kunnen hier zomaar uit de waterspiegel springen. Maar daarop maak je in het najaar de meer kans. Een nog groter natuurwonder is het hele jaar door te bewonderen: Svartisen, het grootste gletsjergebied van Noord-Noorwegen. De gletsjers liggen hoog boven ons, maar in het Nordfjord raakt een van de uitlopers, de Engabreen, bijna het zeewater aan.

De natuur is groots, maar ook de mens heeft hier flink uitgepakt. Aan het eind van de fjord hebben ze de ene na de andere overtreffende trap gebouwd: De grootste hydrocentrale van het land. Het grootste waterreservoir. 100 km watertunnel. De grootste puindam ter wereld. En de Svartisentunnel, die met zijn 7600 m de langste is van Nordland. We duiken erin komen in het misschien wel meest betoverende deel van de kustweg.

Even voorbij Meløy stoppen we bij een speciaal NTR-uitzichtspunt om de schoonheid te kunnen behappen. We luisteren naar meeuwengekrijs en een dieselend vissersbootje. We turen naar de bergen in de verte. De toppen hangen in de wolken. Aan de voet liggen gele huisjes en witte stranden. De zon die door het wolkendek prikt, maakt fel azuurblauwe plekken in de zee. Het landschap oogt tropisch en arctisch tegelijk.

We rijden verder. De RV17 blijft cadeaus uitdelen alsof het een op hol geslagen flappentap is. Erg indrukwekkend is de Salstraumen, de grootste maalstroom ter wereld. Het getijdenverschil veroorzaakt hier in een engte van 150 meter tientallen grote draaikolken. De RV17 overspant dit spektakel met een van de grootste bruggen van Noorwegen.
Het is het daverende slotakkoord van de RV17, die enkele kilometers verderop eindigt.

De RV17 is een van de vijf huidige Nationale Toeristische Routes.

10   9   8   7   6   5   4   3   2   1