Langs Zweedse meren en scheren

Met 100.000 meren en een kustlijn van 7.000 km is water een van de grootste toeristische attracties van Zweden. Hier ervaar je de beroemde rust, ruimte en vrijheid dubbel zo sterk. Vanaf Göteborg maken we daarom een ronde langs de grootste meren en de scherenkust.

Als ik mijn met Aprilia Caponord de avondspits van Göteborg ben ontvlucht en over de kalme E4 naar het oosten rijd, gunt een heuvel me een blik in de verte. Ik zie een onmetelijk glooiend landschap van donkergroene dennen die aan de horizon blauw kleuren. Boven me drijven zware wolkenmassa's weg, in de verte strijkt het zonlicht neer op het asfalt. Aan mijn rechterhand ligt een

meertje met een roodbruin huis, waar de Zweedse vlag gastvrij wappert. Het is een typisch Zweeds beeld, maar voor mij zindert het van de belofte. Ik weet dat ik me de komende tijd niet druk hoef te maken over verkeersagressie, motordiefstal, files, krappe sluitingstijden (alles wat je nodig hebt, haal je bij het tankstation) of een vroeg invallende duisternis. In alle rust kan ik gaan en staan waar ik wil. Ik zou zo door kunnen rijden naar de poolcirkel en de noorderzon. Of de bossen inrijden, een tentje neerzetten en een duik nemen in een meer. Heerlijk land.