Husqvarna's

Gisteravond ging ik er al voorbij. Maar vandaag rijd ik toch even 10 km terug naar Huskvarna om het Husqvarna Fabriksmuseum te bezoeken. In een sfeervol, oud fabriekspand bij een waterval - de eerste krachtbron van de fabriek - vind je hier een overzicht van 380 jaar Zweedse industriële geschiedenis. Huskvarna heeft talloze producten op zijn naam staan, van wapens tot grasmaaiers, van keukens tot kettingzagen, maar het bedrijf bleek meestal te klein om op wereldschaal te kunnen concurreren. Daarom is bijvoorbeeld de motorfietsdivisie aan MV Agusta verkocht. Toch zijn de motoren met een aantal schitterende exemplaren ruim vertegenwoordigt in de museumcollectie. Maar het meest indrukwekkend is de liefde en toewijding waarmee een groep gepensioneerden het museum draaiende houdt. De meesten van hen tref ik in de werkplaats waar oude motoren worden opgeknapt. Waar anders?

Harley-parade

Huskvarna is een aardige plaats, maar het pittoreske Gränna dat 40 km noordelijker ligt trekt veel meer toeristen. En de weg er naartoe biedt ook nog eens waanzinnig mooie uitzichten over het 135 km lange Vättern. Een grote trekpleister in Gränna is een oude bakkerij die de beroemde roodwitte polkazuurstokken maakt. (Niets voor motorrijders, denk ik, en besteed er verder geen aandacht aan. Later zou ik 391 motorrijders tegenkomen die de zuurstokken hadden gekocht, dus ik noem het toch maar even.)

Maar de hoofdattractie is vooral het stadje zelf, met zijn mooie huisjes en gezellige hoofdstraat. Het beste zicht op Gränna en het Vättern heb je vanaf de achterliggende Grännaberg, waar je heel lekkere broodjes kunt krijgen.