Blue hotel

Met blozend rood hoofd verlaat ik Karlsborg en maak de oversteek naar het Vänern, dat met zijn oppervlakte van 5.585 km2 het grootste meer van Europa is. Iets naar het zuiden aan de oostelijke oever ligt de Kinnekule, de streek die wereldberoemde bioloog Linnaeus het mooiste deel van Zweden vond. Als hij een motor had gehad, zou hij vast ook melding hebben gemaakt van de prettige weggetjes die door het idyllische bos- en weidelandschap lopen. En natuurlijk van de Kinnekule Ring, het plaatselijke racecircuit. Verder is Kinnekule rijk aan oude kerkjes, ruïnes en kloosters. Dat maakte het gebied tot een ideaal decor voor de kinderboekenheld Arn, een middeleeuws fantasy-personage, die in Zweden op gelijke hoogte staat met Harry Potter. Het landschappelijke hoogtepunt is de Tafelberg die behalve heerlijk asfalt, prachtige vergezichten op het Vänern biedt.

Aan de voet van de berg vind ik een logeeradresje: het Blå Pensionatet in het gehucht Gössäter. Alleen al om Monika, de kleurrijke gastvrouw, moet je dit pensionnetje bezoeken. Monika was een aantal jaren geleden de eerste westerse buschauffeuse die toeristen naar Moskou en de Oekraïne reed. Toen ze later door een ernstige ziekte door het oog van de naald kroop, besloot ze de weg van haar hart te volgen. 'Ik heb altijd drie dingen gewild: een blauw hotel, een tatoeage en een motorrijbewijs. Het is allemaal gelukt. En ik heb net een custom gekocht.'

Samen maken we een ritje over de Tafelberg. Als we 's avonds in de tuin wachten op overstekende reeën, stopt Monika me lekkere broodjes, koffie en blikjes bier toe. Na het ontbijt krijg ik nog een paar blikken bier mee 'voor onderweg'. De overnachting kost me maar 45 euro, maar de personal touch maakt dit soort landelijke hotelletjes onbetaalbaar leuk.