Hillbilly country

Langs de oostelijke oever van het Vänern rijd ik naar het noorden. De helderblauwe hemel en de schapenwolken die in het Vänern weerkaatsen, maken het landschap nog weidser dan het al is. Mijn tegenliggers zijn boeren met baseballcaps in een pick-up, twee trucks met boomstammen en een luguber brobbelende Buick Rivièra uit 1973. En een hamburger koop ik bij een diner. Waar was ik ook alweer? In de USA of in Zweden?

De wegen zijn hier breed, leeg en mooi, maar niet echt uitdagend voor de motorrijder. Heel anders wordt het als ik voorbij Karlstad het asfalt verlaat en de bossen induik. Hier strekt zich, zoals op zoveel plekken in Zweden, een web van onverharde, bochtige C-weggetjes uit. Dat is weer even wennen voor een polderjongen. Na wat aftastend geschuif blijkt de beste snelheid van de Caponord met zijn gewone banden rond de 40 km/h te liggen. De Aprilia is dan zo stil dat ik tegenliggers, die je hier maar net kunt passeren, hoor aankomen.

Om de paar honderd meter kom ik een huis of brievenbussen tegen. Soms zie ik tussen de bomen een meertje schitteren. Een enkele keer beland ik in een gehuchtje. Dit is ook bij uitstek het gebied waar je zomaar een ree of een eland voor je koplamp kunt krijgen.

Maar het is niet een eland die me tot stoppen dwingt, maar een brede rivier. Er ligt een pontje, maar dat is onbemand. Bij het naastgelegen huis is ook niemand aanwezig. Ik moet uiteindelijk nog eens twintig kilometer door het stof om de overkant te bereiken. Dit is echt het Värmlandse hillbilly country, hier leven mensen die geen haast hebben.

De bossen bieden, vooral bij de meertjes, vaak gelegenheid om paradijselijk wild te kamperen. Dat mag in Zweden, als je maar niemand lastig valt en geen sporen achterlaat. Maar ik rijd door naar het gehuchtje Glava, waar ik overnacht in weer een aangenaam hotel: Glava Gjestgård . Hier, op amper 60 km van de Noorse grens, is het een komen en gaan van Noorse bruiloftgasten en andere feestvierders. Dat zegt wel wat over de bijzondere schoonheid van dit gebied. En natuurlijk over de lagere Zweedse alcoholprijzen.