1/9
>

Nikkel

Romantici hebben Parijs. Katholieken hebben Rome. Maar het bedevaartsoord voor de ramptoerist is het Russische Murmansk. De omgeving hoort de tot meest vervuilde gebieden ter wereld. Misdaad en prostitutie tieren er welig. En de wegen zijn abominabel. Dat zijn althans de veelbelovende geruchten. We gaan kijken of er ook maar iets van waar is. Tot een Rus zegt: 'U verkeert in levensgevaar.'

De Aprilia Caponord heeft zijn naam eer aangedaan. Pijnloos heeft hij me via een lange, lange omweg op de Noordkaap afgeleverd. Fijne motor. Rijdt prima, zit comfortabel, schakelt goed en hij is nog behoorlijk zuinig ook. Nou vooruit dan, één heel klein minpuntje. Hij remt niet.

Oké, normaal gesproken remt de Capo natuurlijk wel. Maar de remblokken zijn sneller versleten dan verwacht. Het gevolg: kale blokken, een remschijf naar zijn grootje en de remweg van een olietanker. Knap lastig als je van plan bent naar het Russische Murmansk te rijden, een kleine 800 km hiervandaan. Maar gelukkig, nieuwe onderdelen zijn naar Kirkenes gestuurd. Jammer alleen dat deze Noorse grensplaats 500 km verderop ligt en dat de weg ernaartoe bekend staat om zijn overstekende rendieren. Maar als we nou heel voorzichtig rijden, kan er niets gebeuren. Yeah, right.

Meeslepende eenzaamheid

Met een vaartje van 70 km/h rijden we naar het oostelijk deel van de Finnmark. Het gebied is leeg en verlaten. De huizen zijn onverzorgder, de auto's ouder en de winkels leger dan in het zuiden van Noorwegen. Zelfs het landschap straalt gelatenheid uit. De bomen groeien met tegenzin en de bergen zijn laag en afgesleten. Dit deel van Noorwegen doet er niet toe. Maar juist de melancholische eenzaamheid maakt het zo meeslepend. Zelfs in deze verre, ongerepte uithoek krijgt het land je in zijn greep.

'Ik word gek', zegt Jan als we voor de tweede keer afstappen om de benen te strekken. 'Dit getreuzel is veel vermoeiender dan hardrijden.' Ik stel hem voor zijn remmen te demonteren, dat maakt de rit een stuk opwindender. 'Hmpff', zegt Jan en ploft languit neer in de berm.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   >  

Info Murmansk

map

Murmansk heeft 308.000 inwoners. Het schiereiland Kola, waarop Murmansk ligt, is ruim drie keer zo groot als Nederland en heeft 1,3 miljoen inwoners. Daarmee is Kola het dichtstbevolkte arctische gebied ter wereld. De afstand van de Noorse grens naar Murmansk is ongeveer 250 km.

Route op GPS en Google Earth

Hoewel het Russische deel grotendeels geheim militair gebied is, vlieg je met de onderstaande route feilloos over de onscherpe kaart heen.

De zware vervuiling bij Nikkel is op Google Earth te zien als verkleuring. Je kunt de route ook downloaden voor je GPS.

Rechts klikken en 'doel opslaan als'.

Google Earth (kmz): Noordkaap-Murmansk.

GPS (gpx-formaat): Noordkaap-Murmansk.

 

Het weer

De Murmansk-regio heeft ondanks de warme golfstroom een toendraklimaat.

Gemiddelde maximum- en minumumtemperatuur en neerslag in Murmansk.

mei juni juli aug sep
7,1 14,0 17,4 15,2 9,6
0,5 5,6 8,8 8,0 4,3
26 47 58 61 49

Ter vergelijking De Bilt:

mei juni juli aug sep
17,8 20,9 22,1 21,9 19,2
7,6 70,6 12,7 12,5 10,2
52 58 77 87 72