1  De Koningin | Sognefjellweg

sognefjellweg
Foto's: ©Statens Vegvesen

Dat de Sognefjellweg (RV55) in 1997 als eerste tot Nationaal Toeristische Route werd bestempeld, zegt eigenlijk al genoeg. De RV55 is eenvoudigweg fantastisch. Als hij 110 centimeter lang was in plaats van 110 kilometer, zou hij in het Louvre moeten hangen.

Het mooie is dat de RV 55 langs het hoogste gebergte van Noorwegen loopt - de Jotunheimen (toppen tot 2500 m) - en daar nog opklimt ook. Het hoogste punt van de weg ligt op 1434 m. Door de noordelijke ligging lijkt het alsof je over de toppen van de Alpen rijdt. Als je begin mei gaat, kun je langs sneeuwwallen tot tien meter hoog komen. Een spektakel dus, maar zonder sneeuw, is het uitzicht nog veel rijker en interessanter.

vrij veel sneeuw

Als je het dak van het Scandinavische wegennet wilt bereiken, moet je bij Galdesand de afslag naar de Juvashytta nemen. Een onverharde weg kronkelt hier naar een hoogte van 1850 m.

De meeste wegen zijn op hun mooist als je ze van zuid naar noord rijdt, omdat je dan de zon in de rug hebt. Maar de RV55 vinden we op zijn mooist als je in het noorden begint, bij het plaatsje Lom. Dan maak je een lange, mooie aanloop die in een daverende climax eindigt, met gletsjers op straatniveau en soms zelfs lager. Het is overigens geen geheim dat de Sognefjellweg de Koningin van de Noorse wegen is, dus het kan er behoorlijk druk zijn.

10   9   8   7   6   5   4   3   2   1