Blog

Onverwachte voordelen van fietsen

Om fit en gezond te blijven, is het cruciaal dat je lichamelijk actief bent. Als je je bezighoudt met fysieke activiteiten, zoals fietsen, zwemmen of dagelijks sporten, kan je worden beschermd tegen ernstige problemen zoals hartaandoeningen, artritis, zwaarlijvigheid en diabetes. Fietsen is een van de beste manieren om aan lichaamsbeweging te doen. Het vermindert de dreiging van ernstige gezondheidsziekten waarmee mensen tegenwoordig worden geconfronteerd als gevolg van hun zittende levensstijl.

Deze oefening is leuk, betaalbaar en geschikt voor alle soorten mensen uit verschillende leeftijdsgroepen. Als je in je hectische leven geen tijd kunt vinden, kun je ook op de fiets naar je werk rijden. Dit is de meest tijdbesparende manier van trainen. Tegenwoordig zijn fietsen verkrijgbaar in verschillende varianten zoals basisfiets, versnellingsfiets, Herenfiets en damesfiets.

Fietsen voor gezondheid en fitness

Gezondheidsvoordelen van regelmatig fietsen
Fietsen is een acrobatische activiteit. Dit betekent dat fietsen veel vitale organen zoals hart, longen en bloedvaten helpt om te trainen. Tijdens het fietsen ademt men dieper, transpireert en ervaart men een stijging van de lichaamstemperatuur wat een positieve invloed heeft op de fitheid van een mens. Regelmatig fietsen verhoogt de cardiovasculaire conditie, flexibiliteit en spierkracht. Het verbetert gewrichtsmobiliteit, botsterkte en houding. Het vermindert ook lichaamsvet, angst en depressie.

Fietsen en specifieke gezondheidsproblemen

Regelmatig fietsen kan een positieve invloed hebben op zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Het vermindert het risico op veel gezondheidsproblemen die in de loop van de tijd kunnen optreden als gevolg van ouderdom, gebrek aan fysieke activiteit en obesitas, enz.

Obesitas en gewichtsbeheersing

Obesitas is een wereldwijd probleem geworden en komt vooral door de zittende levensstijl en het gebrek aan lichaamsbeweging. Fietsen verhoogt de stofwisseling, verbrandt lichaamsvet en bouwt spieren op. Twee keer per dag fietsen in combinatie met een gezond eetplan kan je helpen het gewicht snel en gemakkelijk te verminderen.

Hart- en vaatziekten en fietsen

Hart- en vaatziekten zijn onder meer een hartaanval, beroerte en hypertensie. Regelmatig fietsen simuleert en verbetert de bloedsomloop, versterkt de hartspieren en de longen, verlaagt het bloedvetgehalte en verlaagt de hartslag in rust. Op deze manier verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.

Kanker en fietsen

Het zal je verbazen dat fietsen de kans op darmkanker juist kan verkleinen. Sommige casestudy's suggereren ook dat fietsen ook de kans op borstkanker verkleint.

Diabetes en fietsen

Type 2-diabetes is een ander wereldwijd gezondheidsprobleem. Het gebrek aan fysieke activiteit is de belangrijkste oorzaak van dit probleem. Fietsen kan de dagelijkse fysieke activiteit verhogen en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen.

Laat een antwoord achter