Blog

Puppy\’s en kittens

Veel mensen besluiten tijdens de Lock down om er een huisgenootje bij te nemen. Het nemen van een puppy of kitten is het afgelopen jaar flink gestegen. Maar is dit wel zo goed voor het diertje zelf? Een puppy of kitten aanschaffen gebeurt de laatste tijd vaak in een overhaaste beslissing en is daarom erg zielig voor de dieren zelf. Zowel puppy’s als Kittens verdienen beide erg veel aandacht en dat kunnen de baasjes in deze periode waarschijnlijk wel geven. Maar zodra het “normale leven” weer van start gaat zullen ze heel wat minder aandacht krijgen. Van lange dagen alleen thuis zitten tot te weinig beweging op een dag krijgen. Allemaal dingen waar je van tevoren goed rekening mee moet houden.

Hoe weet ik of ik er klaar voor ben?

Als eerst is het belangrijk om te kijken wat voor huishouden je op dit moment hebt. Merk je aan jezelf dat je veel tijd over hebt of heb je het eigenlijk al druk genoeg met je eigen leven? Als je op de eerste vraag ja kunt beantwoorden kan je verder gaan kijken. Hoe denk je dat je leven er over een jaar uit gaat zien? Ben je bijvoorbeeld van plan om voor kinderen te gaan, dan is een puppy of kitten even niet zo’n goed idee. Wacht hier dan mee tot de rust weer is weder gekeerd. Kijk ook naar de omgeving waar je woont. Heb je genoeg uitlaatplekken voor je puppy en is de buurt veilig genoeg om je kat overdag eventueel naar buiten te laten. Allemaal belangrijke zaken waar je van tevoren goed over na moet denken.

Het medische gedeelte

Als je dan hebt besloten dat je er klaar voor bent komen er ook nog wat medische dingen bij kijken! Als eerst moet jouw puppy of kitten (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt; zo worden jouw naam en adresgegevens elektronisch gelinkt aan het chipnummer. Je hond of kat kan dan teruggevonden worden indien deze zou weglopen. Een pup of kitten kan geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, maar ook na de geboorte kan je pup of kitten ieder moment besmet raken. Dit laatste zeker omdat jonge dieren een zwakke afweer hebben. Ontworming is geen preventief middel, het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen wat erg belangrijk is! Om je puppy of kitten te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties zal je beestje ook meerdere keren gevaccineerd moeten worden.

Laat een antwoord achter