Blog

Gouden tip voor een eerste huis kopen

Een huis kopen is een hele klus waar ontzettend veel bij komt kijken. Denk aan makelaars, hypotheekadviseurs, notarissen, aannemers enzovoorts. Omdat een huis kopen in de huidige huizenmarkt niet even gemakkelijk is, is het belangrijk om goed te weten waar je aan begint en voorbereid te zijn. In dit artikel bespreken we een aantal gouden tips voor het kopen van een eerste huis. Vanuit persoonlijke ervaring heb ik de afgelopen 5 jaar drie keer een huis gekocht en verkocht. Het was natuurlijk niet zozeer het plan om zo vaak te verhuizen maar het liep nu eenmaal zo. Door zo vaak door het proces heen te gaan heb ik nu veel ervaring met het aanschaffen van een huis. Ik weet nog goed hoe groot het verschil was tussen de eerste keer een huis kopen en de derde keer. In dit artikel wat tips om de eerste keer gemakkelijker te maken.

Hypotheekadviseur

Neem een hypotheekadviseur in de arm. Er komt ongelofelijk veel papierwerk geregel kijken bij het aanschaffen van een eerste huis. Je administratie moet dan ook goed op orde zijn. Ze zullen vragen naar inkomstenbelasting van de afgelopen jaren, een pensioenoverzicht, UWV-arbeidsverleden, salarisstroken, vermogensoverzichten, werkgeversverklaringen etc. Wanneer je een hypotheekadviseur in de arm neemt dan zal veel van dit papierwerk geregel overgenomen worden. Wanneer je bij de gemeente bijvoorbeeld een starterslening regelt, dan krijg je al snel nog meer papierwerk over je heen.

Bijkomende kosten

Het is al een tijd niet meer mogelijk om de kosten koper te laten meefinancieren via de hypotheek. Hier valt onder de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten van een makelijkaar of hypotheekadviseur.  Houd dus rekening met deze kosten en zorg dat je hier voldoende geld voor hebt.

Verbouwen

Er is best een kans dat je een verbouwing gaat doen aan je nieuwe huis. Het is belangrijk om rekening te houden met de lengte van een verbouwing. Een verbouwing duurt bijna altijd langer dan je denkt. Wanneer er zodanig veel gaat gebeuren tijdens de verbouwing dat je niet in het nieuwe huis kunt wonen, dan moet je er rekening mee houden dat je tijdelijk in een hotel of airbnb moet verblijven terwijl de verbouwing afgemaakt wordt.

Hypotheekrente

Het is altijd handig om de hypotheekrente te checken. De actuele hypotheekrente kun je bijvoorbeeld bekijken op Hypotheekrente.nl. Hier is ook meteen een handige tool om je maximale hypotheek mee te berekenen te vinden.

Laat een antwoord achter